Úvodem

Sestro či bratře vítej! Tento web ti pomůže s vařením na akcích. Umožní ti naplánovat jídelníček pro zvolený počet lidí, vytvořit seznam na nákup a odhadnout kolik to vše bude stát. Recepty a vytvořené seznamy můžeš sdílet a doplňovat.

Jídel není moc, ale jsou všechna vyzkoušená a dávkování je opřeno o roky tvrdě získávaných zkušeností :-) Pokud chceš nějaké své oblíbené jídlo přidat, tak napiš! Stránka vznikla hlavně pro mě a kamarády ze střediska Ignis Brno, ale kdo ji chce používat, tak je samozřejmě vítán!

Doktor Petr Pakosta


Nevyžádané rady

Vaření je program!

Pokud to charakter akce umožňuje, zapojte děti. Není vděčnějšího programu než vlastnoruční příprava jídla. Děti se hodně naučí, baví je to, ubyde stěžovatelů a bude jim více chutnat. Úplně nejlepší je, když vaří na ohni a úplně sami :-)

Plánujte!

Plánování se dá ušetřit čas a peníze. Nemusí se pak třeba jet do obchodu každý den - maso se na táboře musí zpracovat ten samý den, ale třeba balená slanina takovou péči nepotřebuje a den noc překoná v dobré kondici.

Vyhněte se polotovarům!

Nejenže to nakonec lépe chutná, ale je to i levnější a je to větší zábava. Do bramborového guláše nemusí přijít buřty, ale klidně mleté maso. Do boloňské omáčky jakbysmet, navíc ji nemusíme dělat z kečupu, ale použijeme rajčata :-)

Nebojte se kombinovat!

Do slaných jídel můžete přidat cukr a do sladkých špetku soli. Koprová omáčka je dobrá díky kombinaci kyselé (ocet), sladké a slané chuti. Stejně tak boloňská není bez sladké mrkve a trochy cukru úplně ono. Do marinád dávejte vždy něco kyselého (třeba ocet, worcester, jogurt, protlak). Místo soli se hodí trochu glutamátu, třeba v sójové omáčce. Obecně pracujte se zdroji glutamátu (např. vývary, rajčata, parmazán, sójová omáčka).

Vyvážená strava?

Jídelníček by měl být pestrý o tom žádná. Souvisí s plánování. Myslete na to, že naše tělo potřebuje ode všeho trochu: sacharidy (pečivo, přílohy) se snažíme doplnit bílkovinami (maso, luštěniny, tofu, vejce, sýry). Špenát s noky je zkrátka málo (noky jsou pouze sacharidy a špenát prakticky jenom vláknina), to vejce se k němu hodí. Maso třikrát denně ale naproti tomu není vyvážená strava.

Jen pro ilustraci přikládám jídelníček z tábora v roce 1946, z knihy Velena Fanderlíka:



Diety?

Většina receptů je zde bezlepkových. Tam, kde se zahušťuje moukou, tak se nebojte použít škrob. Je jasné, že langoše nebo halušky bezlepkové nebudou. Ale zrovna halušky se dají doplnit bezlepkovými noky. V některých recepte je mléko, většinou jde nahradit tím kokosovým.

Regionální? Eko?

Je jasné, že rozpočet tábora má své limity. Ale zkusit nenakupovat některé věci v Kauflandu má své velké výhody. Místní vietnamnská večerka je k nezaplacení, maso mají nejlepší v Šebkovicích na jatkách (a je levnější než to z Kauflandu) a koblihách z pekárny v Jaroměřicích se u našeho táborového ohně vypráví dodnes.

Pokud to jde, tak se snažíme vyhnout některým věcem - např. vejce nemusí být zrovna z klecového chovu, tu korunu navíc uneseme. Jídlo nevyhazujeme. Skaut je ochráncem přírody!

Poznámky?

Pište si poznámky. Bez toho by tato kuchařka nevznikla. Lída Kiliánová, když vařila pro 72 měla plný sešit zkušeností.